PIO / MIO

JA: Dobar dan.

REVNOSNI SLUZBENIK: Dobar dan, izvolite.

 

JA: Ja sam, znate, dosla da vidim stanje svoga portfolio, koliko imam na penzionom fondu I kada to mogu unovciti.

REVNOSNI: Naravno, dajte mi vas broj socijalnog osiguranja, molim vas. (nakon pomnog gledanja papirica kojeg sam mu dala) Ali, ovo nije taj broj, cega je ovo broj, sta znaci?
JA: To je broj prolivenih suza, neprospavanih noci, znoja i krvi koje sam ja ulozila u ovu vezu, kao i u ove prijasnje. I ja sada zelim da znam sta sam dobila iz tog fonda, nakon svega ulozenog. Gdje sam ja u svemu tome?

REVNOSNI: Ma, molim vas, gospodjice, pa mi to ne radimo! Veze & ljubav nisu kao penzioni fond, nema tu garancije da ces nesto dobiti nazad, da cete nesto izvuci iz toga.

JA: Ali..kako…pa, mislim…. ja sam stvarno ulagala, znate – kazem ja, na rubu nervnog sloma

REVNOSNI: Eee, zato mi svojim klijentima nikada ne savjetujemo da ulazu u ta portfolia, jer su high-risk, i nijedno osiguranje to ne pokriva. Mi im savjetujemo da ulazu u hotlajns, to su isplativa, kratkorocna ulaganje, s minimalnim rizikom. Ne traju dugo, nisu zahtjevna. What you see is what you get.

 

JA: Kako ja to nisam znala? Mislim, cula sam za to, ali sam mislila da je sigurnije ulagati na duge staze, vise se vrati, vece kamate, buducnost..

REVNOSNI: Vise se vrati, ali po usima. Ko ti je to rekao? Jesi glupa… Ako moze sta na brzinu, na kratke staze, dobro i jest. Inace… donja si, pogodit ce te kriza i recesija i mozes se samo baciti s jednog od nebodera u 5. aveniji. I hajd sad, ima jos ljudi iza tebe. SLJEDECI!

2 komentara

  1. Veze nisu dugotrajne investicije, dobijes ono sto ulozis odmah sad! Ako ne dobijas, ne ocekuj da ces dobiti kasnije. Nema puno razlike izmedju veze i hotline-a. Samo sto je veza STALNO ulaganje, a hotlajn samo povremeno.

    Veza se ne gradi, nego samo odrzava. Na pocetku veze dobijes ogromni bljestavi soliter i onda ga ostatak veze odrzavas. Ako na pocetku dobije samo stracaru malu, ne ocekuj da ces vremenom moci izgraditi soliter.

  2. ulazi u sebe,
    to je jedina investicija koju mozes koliko-toliko kontrolisati.
    pa kad propadne, nece biti ni takvog domino efekta kao kod americke banke…

    naravno, tim se sprjcava razvoj svjetske ekonomije, jel, nema dijeljenja, al nema ni otplacivanja tudjih kredita.

Komentariši